Τα προϊόντα μας

Θεοδώρα Τζιόγκα

Αναμνήσεις με γεύση ΔΩΔΩΝΗ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι είναι για εμένα το γιαούρτι; Σίγουρα η γεύση η οποία έχει σημαδεύσει τη ζωή μου περισσότερο από κάθε άλλη. 10 χρόνια τώρα δουλεύω στο τμήμα γιαούρτης της ΔΩΔΩΝΗ. Βέβαια, η σχέση μου με αυτή τη γεύση πάει πολύ πιο πίσω, αφού ακόμα και σήμερα η γεύση του γιαουρτιού μού θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια και ιδιαίτερα τη γιαγιά μου.

Θυμάμαι που της γκρίνιαζε ο παππούς μου όταν έπαιρνε παραπάνω γάλα. «Ας πάρω κάνα κιλό ακόμη απ’ τον Κυρ Κώστα, έχει και τρία παιδιά να θρέψει» έλεγε, «Μα τι θα το κάνεις τόσο γάλα; Μαγαζί θ’ ανοίξεις;» τη ρώταγε εκείνος. Βέβαια, την απάντηση την ήξερε καλά πριν ακόμα ρωτήσει, αφού η γιαγιά έκανε το πιο νόστιμο γιαούρτι που έχεις φάει. Όλοι περιμέναμε πώς και πώς να το βάλει στο τραπέζι.

Δυστυχώς κάποιες παραδοσιακές γεύσεις κινδυνεύουν να χαθούν σήμερα. Στις μέρες μας τρέχουμε όλη μέρα, δεν μας μένει χρόνος να τον αφιερώσουμε για να φτιάξουμε το γιαούρτι που έφτιαχνε η γιαγιά μου. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία που θέλει φροντίδα και αγάπη. «Το γιαούρτι πρέπει να το κανακεύεις για να γίνει καλό!» έλεγε η γιαγιά. Ίσως γι’ αυτό να είναι τόσο καλό το γιαούρτι μας. Επειδή το κανακεύουμε.

Το γιαούρτι μας το κάνουμε ακόμα με τον παραδοσιακό τρόπο, ακολουθώντας τη συνταγή των γονιών μας, των παππούδων μας και των γενεών πριν από εκείνους. Έτσι, η γεύση και η ποιότητά του έχουν μείνει αναλλοίωτες στον χρόνο. Εδώ και μισό αιώνα χρησιμοποιούμε το ίδιο αγνό γάλα από τα κοπάδια που βόσκουν στην περιοχή μας.

Αισθάνομαι πολύ περήφανη που το γιαούρτι μας έχει κατακτήσει όχι μόνο τις πρώτες θέσεις των πωλήσεων αλλά και πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Δεν είναι λίγο να ξέρεις ότι κάθε μέρα το γιαούρτι που φτιάχνεις, φτάνει στα πέρατα του κόσμου και το απολαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Ή ότι το επιλέγουν καταξιωμένοι σεφ σε όλο τον κόσμο ανάμεσα από χιλιάδες άλλα προϊόντα. Αυτό είναι που δίνει τη δύναμη σε όλους εμάς στη ΔΩΔΩΝΗ να συνεχίζουμε. Να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για εμάς, για τον τόπο μας και τα παιδιά μας. Άλλωστε, αυτή είναι για εμάς «η γεύση του καλού»! Να δίνεις το καλύτερο που μπορείς για όλους όσους αγαπάς, και για όλους όσους μπορούν να το εκτιμήσουν.