Τα προϊόντα μας

Νίκος Αγγέλης

Όταν η φέτα είναι αγάπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν μιλάμε για φέτα, εννοούμε φέτα ΔΩΔΩΝΗ. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες οι δυο λέξεις στην καθημερινή ζωή της ελληνικής οικογένειας. Εγώ ξεκίνησα να δουλεύω στη ΔΩΔΩΝΗ το 1981, απ’ όταν τα κάναμε όλα χειροκίνητα ακόμα. Από τότε… δεν έχω κοιτάξει ούτε μια φορά πίσω και να πω ότι δεν άξιζε.

Μεγάλωσα σε οικογένεια κτηνοτρόφων, οπότε μπορείς να πεις ότι μεγάλωσα μέσα στο γάλα. Η οικογένειά μου ήταν από τις πρώτες που συνεργάστηκαν με τη ΔΩΔΩΝΗ και αυτό με έκανε να θέλω να ασχοληθώ ακόμα περισσότερο με την τυροκομία.

Θυμάμαι ακόμα τη χαρά που πήραμε όταν καθιερώσαμε το ανάγλυφο σήμα στη φέτα μας το ’92. Είναι σαν να βρήκαμε το δίκιο μας, αφού πολλοί προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την ποιότητα της φέτας που παράγουμε και αγαπάμε. Όπως και να το κάνεις, τη θεωρούμε και δικό μας δημιούργημα και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Η φέτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, δεν είναι ένα προϊόν ή ένα απλό τυρί. Είναι ο τόπος μας, η ευλογημένη Ήπειρος, είναι η παράδοσή μας, τα ήθη και έθιμά μας. Είναι ιστορία βγαλμένη από την αγάπη των ανθρώπων μας. Είναι ο πρεσβευτής μας σε όλο τον κόσμο, αφού όποιος τρώει τη φέτα μας δεν γεύεται μόνο ένα εξαιρετικό τυρί, αλλά την Ελλάδα μας με τα αρώματά της, την κουζίνα της, τον ήλιο και τις θάλασσές της.

Ποιο είναι το μυστικό; Δεν μπορώ να σου πω μόνο ένα πράγμα αφού παίζουν πολλά ρόλο, αλλά το πιο βασικό είναι το αγνό φρέσκο γάλα, που συλλέγεται καθημερινά και συναντά την αγάπη και το μεράκι μας. Και όλα αυτά ζυμώνονται με την παράδοση μας.

Η τυροκόμηση είναι πολύ σημαντική και δύσκολη δουλειά, αφού καθημερινά επεξεργαζόμαστε 280 – 290 τόνους γάλα. Η κούραση όμως ξεχνιέται όταν βλέπω και γεύομαι το αποτέλεσμα του μόχθου μας. Για εμένα το μεγαλύτερο βραβείο που μπορεί να πάρει η δουλειά μας, είναι η προτίμηση του κόσμου.

Νιώθω πραγματικά τυχερός που είμαι μέλος της μεγάλης οικογένειας της ΔΩΔΩΝΗ. Και εδώ, κυριολεκτώ. Τι να πρωτοθυμηθώ! Έχω ζήσει χαρές, έχω παντρέψει κόσμο, έχω βαφτίσει τα παιδιά τους… και εκείνοι τα δικά μου. Όπως και να το κάνεις, είμαστε ακόμα μια οικογενειακή επιχείρηση. Μόνο που η οικογένειά μας είναι ίσως λίγο πιο μεγάλη.