Οι άνθρωποί μας

Γιάννης Κοσίνας

Χιλιόμετρα γεμάτα καλό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είμαι ο Γιάννης Κοσίνας, 52 χρονών και εργάζομαι στη ΔΩΔΩΝΗ ως προϊστάμενος του γραφείου κίνησης και συντήρησης οχημάτων.

Ξεκίνησα πριν από 26 χρόνια, το Δεκέμβριο του ’92. Αν με ρωτήσεις ποιο είναι το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που μου έχουν κάνει, σίγουρα θα σου έλεγα γι’ αυτό το τηλεφώνημα που άλλαξε τη ζωή μου.

Από τότε θεωρούσα πως ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να δουλέψω σε μια μεγάλη εταιρεία που έχει κερδίσει το σεβασμό της τοπικής κοινωνίας και με τα προϊόντα της αλλά και με τον τρόπο που λειτουργεί. Ποιος να μου έλεγε ότι τόσα χρόνια και τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα μετά θα συνέχιζα να πιστεύω ακριβώς το ίδιο.

Οι εμπειρίες μου στη δουλειά, αμέτρητες. Τι να πρώτοθυμηθώ. Δεν είναι εύκολο να οδηγείς τόσο πολύ, σε τέτοιους δρόμους με χιόνια, βροχές και αέρηδες. Όμως είναι στα πιο μικρά και απομακρυσμένα χωριά που βλέπεις πόσο μεγάλη καρδιά έχουν οι άνθρωποι.

Σε πολλά από τα μέρη που πηγαίνω να πάρω το γάλα, οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι και ηλικιωμένοι. Λιγότεροι κι από τα ζώα μη σου πω. Τα χωριά είναι σχεδόν έρημα τον χειμώνα αλλά η φιλοξενία και το αγνό βλέμμα των ανθρώπων εκεί σε γεμίζει ζεστασιά. Καμιά φορά μπορεί να είμαι και ο μοναδικός τους επισκέπτης όλη μέρα, πάντα όμως θα με φιλέψουν κάτι.

Λίγο γάλα από τα ζώα τους, λίγο ψωμί φρέσκο από τα χεράκια τους, λίγη φέτα… Ό,τι και αν σου δώσουν είναι εκλεκτό, όμως τίποτα δε συγκρίνεται με τη ζεστασιά της καρδιάς τους. Ποτέ δεν προσπέρασα κάποιον χωρίς να ανταλλάξουμε ένα γεια και ποτέ δεν έφυγα νιώθοντας άσχημα. Καμιά φορά παίρνω μαζί και κάνα δυο συντοπίτες ή κάνα δέμα για τους φίλους και τους συγγενείς τους στην πόλη.

Όταν έρχεται η ώρα να πληρωθούν το μηνιάτικο για το γάλα εκεί να δεις χαρές! Και τι θέλει ο Γιάννης μας; Πίτα με φύλλο; Τσιπουράκι και μεζέ; Όλα τα καλά! Έτσι είναι όταν σε εκτιμούν σε μια κοινότητα όπως η ΔΩΔΩΝΗ. Εμείς είμαστε η εταιρεία, οι άνθρωποί της. Γι’ αυτό οι παραγωγοί μάς φωνάζουν με τα μικρά μας ονόματα. Νοιαζόμαστε για αυτούς και μας νοιάζονται.

Αισθάνομαι πολύ περήφανος που ακόμα και σήμερα, παρόλες τις αλλαγές στη διοίκηση και το μέγεθος της εταιρείας, η ΔΩΔΩΝΗ παραμένει πιστή στις αρχές της, δίνοντας προτεραιότητα σε εμάς, τους ανθρώπους της.