Οι παραγωγοί μας

Γιάννης Δεκόλης

Το γάλα είναι οικογενειακή υπόθεση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είμαι ο Γιάννης Δεκόλης και εδώ και χρόνια είμαι Πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων της Ηπείρου.

Για εμένα η κτηνοτροφία δεν είναι απλά μια επιχείρηση, αλλά η ίδια μου η ζωή. Είναι οι ρίζες μου, η οικογένειά μου, τα παιδικά μου χρόνια. Είναι ό,τι θυμάμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Η ασχολία της οικογένειάς μου με την κτηνοτροφία πάει πολύ πιο πίσω από εμένα. Ο παππούς μου έβοσκε πρόβατα στα βουνά της Πίνδου και του Γράμμου. Ύστερα απ’ αυτόν, ο πατέρας μου συνέχισε την οικογενειακή παράδοση. Ήταν αρχιτσέλιγκας, με πάνω από 1000 πρόβατα και κατσίκια στα βουνά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Εγώ είμαι ο τρίτος στη σειρά και τέταρτος, ο μικρότερος γιός μου, ο Νίκος.

Ο μικρός σπούδασε στη Γεωπονική. Αγαπούσε τα ζώα και τη φύση κι αυτός από παιδί. Βέβαια έβαλα κι εγώ λίγο το χεράκι μου σ’ αυτό. Ό,τι βλέπουν κάνουν τα παιδιά. Έτσι, εκείνος είναι ο επόμενος που θα συνεχίσει την παράδοση της οικογένειάς μας. Γι’ αυτό σκεφτόμαστε να εκσυγχρονίσουμε τη μονάδα μας, για να παράγουμε όλο και καλύτερο γάλα, για τις γενιές που θα έρθουν.

Δεν είναι εύκολη η ζωή όταν είσαι μετακινούμενος κτηνοτρόφος. Από τα βουνά το καλοκαίρι στα χειμαδιά τον χειμώνα, υπάρχουν τόσα πράγματα για τα οποία πρέπει να τρέχεις συνεχώς.

Όλοι μας είμαστε έξω, με το κρύο, τη βροχή, τους ανέμους και τα χιόνια, ακόμα και με χαλάζι ή καύσωνα. Το κοπάδι δεν μπορεί να περιμένει και οι οικογένειες μας το καταλαβαίνουν και μας στηρίζουν. Έτσι είναι και η ΔΩΔΩΝΗ. Όταν σηκώσαμε το τηλέφωνο να πούμε το πρόβλημά μας ήταν η μόνη που μας άκουσε. Γι’ αυτό και τη θεωρούμε σαν μια μεγάλη οικογένεια. Γιατί ήταν και είναι πάντα κοντά μας. Είναι το απάγκιο μας στους δύσκολους καιρούς και το είδαμε πολλές φορές στην πράξη μέσα στα χρόνια.

Γι’ αυτό, είμαστε περήφανοι που δίνουμε το γάλα μας εκεί και είμαστε ακόμα πιο περήφανοι που μέσω της ΔΩΔΩΝΗ το γάλα μας ταξιδεύει σε όλες τις γωνιές του κόσμου και κουβαλάει μαζί του τη γεύση του τόπου μας και τη γεύση του καλού.